Stress & Angst kan bekæmpes

angst behandling

Glemmer du ting? Bliver du let distraheret? Føler du verden falder sammen om ørerne på dig?

Det sker for os alle – Det må bare ikke blive din hverdag. 

Her er tips til hvordan du kan bekæmpe din stress og angst.

 

Rigtig mange oplever i dag stress og angst. For nogen er stress en sund del af livet, men når den udvikler sig til en belastende faktor, følger angsten ofte med. Når angsten bliver en følgesvend, har du mistet kontrollen og din stress er vokset til en usund størrelse.

Rigtig mange børn og unge er belastet af stress og angst. Et voksende pres fra skolen, vennerne, de sociale medier, sportsklubben, forældre mm. er alt sammen medførende til, at helt normale unge mennesker, uden nævneværdige vanskeligheder, pludselig bliver belastet af angst.

stress

“Alarm – Alarm”

Når vi oplever stress og angst i kroppen, så går det ud over vores hukommelse. Dette forårsager nervesystemet til at gå i alarmberedskab. Så snart vores nervesystem opfatter farer, prioriterer det de områder af hjernen, som holder dig i live, på bekostning af andre områder, som omhandler komplicerede tankeprocesser. 

Er vi stresset fortæller vores instinkt os, at der er farer omkring os, og derfor flakker vores fokus fra det ene til det andet. Vi kommer på vagt og kroppen går i højt alarmberedskab.

Nu skal vi dog ikke vende stress ryggen, som en farlig fjende i vores system. Stress i optimale mængder kan være sundt. Det gør os i stand til at præstere, lære og være effektive. Stress i små mængder får nervesystemet til at komme en smule i alarmberedskab og hæver dermed dit fokus og opmærksomhed.

Dette kan illustreres via dette omvendte U. Når stressen overstiger en vis grænse, som er forskellig fra person til person, så bevæger vi os ind i den usunde stress, hvor basal overlevelse forhindrer komplicerede tankeprocesser. 

Opstår der faktorer i dit liv, som belaster din mentale sundhed, kan det øge din stress så du kommer i risiko for at udvikle et usundt stress niveau, som i sidste ende i kronisk stress, hvis det ikke bliver håndteret.

Som verden er i øjeblikket, med mange udefrakommende belastende elementer såsom pandemi og krig, kan det være en svær opgave at håndtere den indre mentale sundhed. Mange ting er i øjeblikket ude af dine hænder og det kan være en svær opgave at håndtere din stress og finde tilbage til et optimalt niveau.

Der er dog små ting du kan gøre…

Bemærk stressfaktorerne

Det første du skal gøre er, at blive opmærksom på forandringer i dig selv. Dette kan dog være svært, for der er stor forskel på hvad du føler og hvad din krop oplever. 

Der er den fysiologiske stress, som fx omhandler stress hormonerne, som bliver udløst i din krop. Det kan fx mærkes ved hjertebanken, vægttab, fordøjelsesproblemer, kvalme, uro.

Så er der den psykolgiske stress, som er din egen oplevelse af hvordan du har det. Du føler dig ked af det, ensom, vred, i dårligt humør, mangler energi, kan ikke huske, koncentrere dig, holde fokus mm.

De fysiologiske og psykologiske passer dog ikke altid sammen og derfor kommer det ofte bag på os, at vi er ramt af stress.

Du kan ikke fikse et problem, du ikke er opmærksom på. Men der er hjælp at hente….

Her er værktøjer til at arbejde med din stress:

  • Mindfulness øvelser såsom meditation hjælper dig med at holde fokus og opmærksomhed på én ting af gangen.
  • Åndedrætsøvelser hvor luften kommer helt ned i bunden af lungerne. Træk vejret ind på 4 – Hold vejret 4 – Slip langsomt på 6 eller 8 – Fortsæt.
mindfulness
  • Vær singleminded, gør kun én ting færdig af gangen og gør ikke flere ting på én gang. Det være små ting såsom ordne vasketøj, børste tænder, strikke.
  • Sluk for fjernsynet og slet apps du ved distraherer dig. Giv dig selv en tidsramme på hvor meget du må være på de sociale medier og hvornår.
  • Slut dagen af med noget positivt. Læg mobilen fra dig i sengen, lyt i stedet til skøn musik, træk vejret, tænk på 5 ting du er taknemlig for, fortæl dig selv 5 gode ting om dig selv.
  • Lav sedler til dig selv. Visualiser / strukturer dagen / ugen med en kalender. 
ensomhed

Undgå ensomhed

For at styrke dit mentale helbred er det vigtigt, at du er opmærksom på dit sociale liv. Føler du dig ensom er der stor risiko for at din mentale sundhed bliver belastet.

Venner, familie og lokal samfundet kan aflaste dig, støtte dig følelsesmæssigt og være medhjælpende til at opbygge en modstandsdygtighed overfor fremtidig stress. Så gå ikke med det alene – det hjælper at sætte ord på det du føler.

Styrk dit miljø

Gennem mit arbejde med mange klienter med stress og angst er en ting sikkert – ændres de  stressende faktorer ikke, så slipper du ikke stressen og angsten nemt. Det kan være du må ændre din måde at tænke på, dine arbejdsvaner, dit sociale liv, dine prioriteter mm. Kan du ikke ændre det miljø du navigerer i dagligt, så må du ændre dit mindset omkring det.

Vedholdenhed

Vid dog, formår du at ændre på de faktorer der stresser dig, så vil din hjerne i de fleste tilfælde finde tilbage til dens optimale tilstand, hvor din opmærksomhed og fokus er i top. Du skal bare have disciplin, tålmodighed og træffe de nødvendige valg.

At træne din mentale sundhed kan sammenlignes med din fysiske. Ønsker du at komme i form, så kræver det kontinuerlig aktiv handling. Du starter med at løbe få kilometer, for over tid at bygge din form op. Præcis på samme måde bygger du din mentale sundhed op.

Det kan dog være meget uhåndgribeligt at styrke din mentale sundhed. Her anbefaler jeg du booker et Corrective Sounds forløb, så du kan få hjælp til at slippe din stress og angst.

Kilde: https://www.popsci.com/diy/how-to-fight-brain-fog/?amp

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Call Now Button